"Of ik alle flyers heb ? Nee ! I wou dat ik ze allemaal had ! "

Xray1 and DinkeyToy van 

Click here for the English version.

 

<Satch>: OK, Xray1, welkom. Kun je wat meer over jezelf en de rest van het team vertellen ?
<Xray1>:Ermm, die vraag is niet eenvoudig. Kun je een beetje specifieker zijn ? Bedoel je in het echte leven, of in "retrolife"?
Nee, nee, in het echte leven. We gaan zodadelijk over je "retrolife" praten.

Heh, nou mijn naam Gerard Maathuis (ja, vermeld 't maar) en ik werk als een ICT-specialist bij een groot bedrijf (waarvan ik de naam niet zal noemen). Eric is een computerspecialist die ik op 't Internet ontmoet heb. Ik ben 33 jaar jong en hoe oud Eric is........ ik schaam me dood, dat weet ik niet. Ik denk 31 of zo...........

DinkeyToy: OK, nou mijn naam is Sandra Maathuis. Ik ben 32 jaar en werk als directiesecretaresse bij een bedrijf dat verplaatsbare scheidingswanden produceert en monteert.
Nu "retrolife": waarom de speciale belangstelling voor Arcade flyers ? Waarom ga je bijvoorbeeld niet een emulator schrijven ?

Waarom die belangstelling............Nou, ik zag de flyers voor 't eerst ongeveer 3 jaar geleden op GameArchive en ik vond ze gelijk geweldig. Toen ben ik er langzamerhand aan verslaafd geraakt. Waarom geen emulator schrijven ? Da's makkelijk, daar heb ik de vaardigheden niet voor. Ik ben gestopt met simpel Quick Basic coding ;-), C-64 bracht me daartoe.

Ik vind het leuk en interessant om te zien welke flyer bij welk spel hoort. Deze interesse begon toen Gerard ze begon te verzamelen.
Voor mensen die niet weten wat flyers zijn: kun jij een korte beschrijving hiervan geven ?
Natuurlijk: een flyer was een stuk papier bedoeld voor promotiedoeleinden dat rondgezonden werd aan distributeurs.

Ik hoor de mensen al denken: wat is de waarde van zo'n stuk papier ? Het gaat toch om het spel !

Dat is waar, maar het is onderhand een collectors item geworden. Echte videogames verzamelaars willen alles hebben ! Het kabinet, de handleiding, de flyer enz. Sommige zeldzame flyers worden tegenwoordig op E-Bay voor meer dan 200 dollar verkocht.

Vertel me niet dat jij alle flyers hebt ;-)).

Of ik alle flyers heb ? Nee, ik wou dat ik ze allemaal had! Ik heb er ongeveer 250 à 300. Ik heb ook een paar zeldzame die flink wat geld kosten, maar ik weet niet hoeveel. Misschien ga ik ze binnenkort wel veilen ;-).

Hoeveel tijd kost het om arcadeflyers.com in de lucht en up to date te houden ?

Nou, arcadeflyers.com kost inderdaad veel tijd en we hebben beiden ook nog een druk sociaal leven. Maar we doen het aardig, dacht ik. Ik denk dat we gemiddeld een werkdag van 9 tot 5 per week kwijt zijn aan het onderhouden van de site.

Met een beetje hulp van SubNet ?

Nee, nee, niet een beetje. SubNet doet geweldig werk op de site. Hij schreef de SQL database en meer dingen voor ons. Dit bespaart ons veel tijd. Het enige dat we nu doen, is het posten van flyers op de site en dat is het. Geen "html knip/plakwerk" en andere dingen ;-).

Hoe hebben jullie SubNet ontmoet ?
In een flyer cafe ;-)) Grapje, SubNet was/is een flyer verzamelaar die zijn collectie ook op het internet zette. Hij mailde me, dat ik zijn afbeeldingen mocht gebruiken. Maar na een tijdje had hij te weinig webruimte en ik nodigde hem uit om bij arcadeflyers te komen.
Ik dacht dat in 't begin alleen jij en DinkeyToy er waren ?

Ehh, in het begin deed ik het alleen. Na een tijdje kwam SubNet erbij. Ondertussen was DinkeyToy ook enthousiast geworden en begon mee te helpen. Dus, eerst ik, daarna SubNet en vervolgens DinkeyToy.

Heb je je vrouw ook in een flyer café ontmoet ? ;-))

LOL, nee, zo hebben we elkaar niet ontmoet, we werkten bij hetzelfde bedrijf :-). Verder zal ik me hier niet over uitlaten :-) LOL.

Even serieus: ik begon met de "The Flyer and Poster Archive for MAME" Deze site hostte flyers voor MAME en in het begin was het een Geocities adres :-). Na een tijdje (toen ik geen serverruimte meer had) heb ik een aantal sites gemaild. Zowel Dave als Atila wilden mij hosten, maar Atila was sneller (jawel!).

Atila snel ? Nee ! Je houdt me voor de gek !
LOL, hehehe.
En toen ?

Daarna ging de site over in mameflyers.retrogames.com . Toen nam Dennis van StartRaine contact met mij op en vertelde over zijn front-end. Hij vroeg mij om ook de Raine flyers te doen en dat deden we. Toen we groter en groter groeiden, besloten we om een eigen dotcom adres aan te vragen. Arcadeflyers was geboren. Lees ons nieuwsarchief, het staat er nog steeds onderaan de pagina. Toch moet ik zeggen, dat we nog steeds gehost worden door ZtNet (EmulationWorld).

Nu iets smeuïgs voor dit interview: we krijgen binnenkort een nieuwe medewerker !

Wie dit is zal wel geheim zijn ?
Eeehhhhhhhhh, ja, het is nog geheim, we hebben nog niet over alles gepraat. Daarom vind ik, dat het nog te vroeg is om te zeggen wie het is. Nickname = Strider heheheheh . Nu ik toch bezig ben, kan ik nog wel wat meer nieuws onthullen:

als eerste: ik denk dat er nog veel flyers bijkomen (natuurlijk),

als tweede: voor sommige spelen zal er uitgebreidere informatie bijkomen, zoals Game-Info, Manuals, SideArt en CPO's Pin-Out, Switch settings enz. enz.

Dit is zelfs nieuw voor DinkeyToy, maar dat is wat onze "nieuwe" medewerker gaat doen :-)
Jij bent de eerste die het weet, dit is vandaag besloten. Ik ben het er helemaal mee eens. Ik denk dat dit een goede stap is, om de site uit te breiden.
OK, korte vragen => korte antwoorden. Favoriete spel(en) ?
Moon Patrol
Puzzle Bobble
Favorite emulator ? ;-)
Ehhhh, je praat over videogames, of niet ? Ik wil namelijk nog steeds een Moon Patrol kabinet kopen.
Xray1's Arcade Playground :-)
MAME and MAME32
MAME
Volgende spel dat geëmuleerd moet worden ?
Dragon's Lair ;P
House of the Dead 2 of Super Puzzle Bobble
Bijna de laatste vraag: heb ik iets vergeten te vragen ?
Denk, denk, denk. Vraag: Heb je een kabinet ? Antwoord: Ja, 3 :-)
Xray1's Arcade Playground :-))
Heb je die zelf gemaakt ?
Errmm, ik heb er één kapotgemaakt, is dat hetzelfde ? Het was zelfs een Italiaanse. DinkeyToy heeft Italiaans bloed.......
Laatste vraag: wie moet er de volgende keer geïnterviewd worden ?
Ehhh Dennis Piet, hij maakt/maakte de START front-ends.