"Mijn laatste woorden: vergeet nooit dat emuleren een hobby is."

Atila van 

Buiten is het koud (-8 Celsius), binnen ga ik gewapend met PC/modem/supersnelle aansluiting op het Internet op zoek naar Atila. Ik loop een willekeurig IRC-café binnen en zie tot mijn grote verbazing hem achter de bar staan. "Hé, sta niet zo dom te kijken. Kom zitten en bestel wat !" , zo stelt hij zich voor. Ik ga zitten en onder het genot van een cyber kopje koffie met dito koekje besluit ik maar eens wat te gaan vragen. Ik mag natuurlijk niet laten merken dat dit mijn eerste interview is, sla daarom de koffie maar over en bestel maar iets sterkers: een mix met veel vruchtensap en wat alcohol. Zo, dat voelt al een stuk beter. Allee, aan de slag !

<Satch>:       Atila, welkom. Vertel een wat meer over jezelf.
<Atila>:        Ik ben Atila, ik ben 24 jaar, heb een eigen zaak en ben een emulatie-afficianado of zoiets :-)
 
Je bent bekend in emulatieland o.a. door je eigen site, retrogames.com. Hoeveel tijd spendeer je daar per dag aan ?
Hmm, het posten van nieuws niet al te veel, maar er gaat wel veel tijd in zitten in alles wat er zich omheen afspeelt. Bijvoorbeeld IRC :-)
 
Ik neem aan dat je dan geen baan van 8 tot 5 hebt ?
Ik werk 12-14 uur per dag en een deel daarvan zit ik achter de PC.
 
Hoe verloopt de samenwerking tussen jou, Prophet en Dutch ?
We mailen niet echt veel naar elkaar, als je dat bedoelt. We posten allemaal nieuws als er iets te melden is. We kunnen het wel goed met elkaar vinden, dat scheelt natuurlijk wel. Prophet is weinig online, en Dutch zie ik bijna dagelijks op IRC. Maar zoveel hebben we elkaar nu ook weer niet te melden :-)
 
Wat zijn jouw belangrijkste infobronnen op 't Internet als het gaat om retrogames ?
 IRC. Ik krijg ook veel nieuws via e-mail, maar IRC is gewoon sneller. En ik zoek ook verschillende sites af.
 
 Sites zoals die van.................?
 Sites van emu authors, site's van collega's, gewone nieuws sites (ZDNet, ABC etc. etc.)
 
Laten we het eens hebben over retrogames in 't algemeen. Wanneer kreeg het jouw interesse ?
Ik kocht in '96 zo'n shareware cd bij de lokale Bruna, daar zat een C64 emulator op. Toen ben ik es gaan neuzen op Internet en vond een GD emu.
 
Wanneer ben je je eigen site begonnen ?
Ik ben een site begonnen op XS4all, in '97. Die concentreerde zich meer op PCE/Megadrive emulatie. Stelde niet zo heel veel voor, maar het was mijn contributie :-)
 
En retrogames.com was toen de volgende stap ?
Nee, dat was meer een geintje :-)
 
Een geintje dat nogal uit de hand gelopen is ;-)
Ik was in #mamegamers en vond dat ik toch een leuke naam moest hebben voor een domein. Ik had mijn eerste credit card net binnen, dus dat moest gevierd worden ;-)
 
Het is (vind ik) een enorme site met veel info, boards etc. etc.
Ehmm, dat was niet altijd zo :) Ik weet nog dat ik de RAINE site kon gaan hosten. Niemand wilde die site hosten, heel vreemd. En toen zei ik dat ik nog wel ruimte had en ik stelde geen voorwaarden, dus ze gingen akkoord. Boards bleken toch wel van essentieel belang.
 
Ik denk dat er gigantisch veel info van de boards gehaald kan worden.
Ja, die boards zijn best wel handig :-) En visitors kunnen elkaar toch helpen op verschillende manieren.
 
Maar nog even over jouw site, zie jij door de bomen onderhand het bos niet meer omdat het zo groot (geworden) is ?
Jawel, want zo groot is ie nou ook weer niet. Het updaten van de pagina's is alleen lastig af en toe. Ik ben er hard over aan het denken om nog meer uit te breiden, dus dat bos zal nog wel iets groter worden.
 
Uitbreiden ? Mag ik een suggestie doen: "MAME related sites in foreign languages" :-))
LOL
 
OK, vergeet dan deze suggestie maar. Uitbreiden in de zin van...................?
Wellicht een "guide to emulators" en support pagina's voor de verschillende emus.
 

Plotseling staat Atila op en loopt naar een hoek van het cyber-cafë waar een arcadekast staat. Er om heen staan een stuk of vijf jongens van een jaar of zestien. Uit mijn ooghoeken zie ik de naam van de kast: Donkey Kong. Eén van mijn favorieten ! Ik kan me nauwelijks bedwingen om te gaan spelen, maar.........de plicht roept. "Wie heeft mijn high score verbeterd ?" roept Atila quasi boos. "Ehh, ik meneer", stamelt een jochie met een baseballpet op, zo groot dan zijn ogen niet te zien zijn. "Gefeliciteerd maatje. Jij krijgt van mij wat te drinken" zegt Atila en geeft hem een colaatje. Ik zie Atila denken: "Shit, moet ik vannacht weer tot drie uur achter die kast om de high score te verbeteren............". Hij komt weer bij mij zitten, "waar waren we gebleven?",

Nu iets over MAME. Wat is jouw taak/functie in dit (enorme) project ?
Ik zorg voor verse koffie. Geintje :-) Ik ben een "gewone" site-op en kan behalve BASIC niet echt coden. Ik compileer nieuwe drivers tussen de betas door en check voor "vauten" enzo. Overigens doen we dat allemaal.
 
En allemaal = het MAMEDEV ?
Ja.
 
Heeft het MAMEDEV bijvoorbeeld ook regelmatig "vergaderingen" via e-mail of IRC ?
Ja, er is een MAME mailinglist die zeer actief is ! Totaal zijn er ongeveer 100 mensen (?) maar ze zijn niet allemaal even actief. Er is op dit moment een core van ongeveer 20 mensen die continu bezig zijn.
 
Sinds wanneer zit jij er in ?
Vorig jaar februari ofzo ? Ik weet het niet meer :-)
 
Zitten er nog meer Nederlanders in ?
Jawel, maar die zijn op één hand te tellen :-)  Marc en Hans (XMame) zijn het bekendst denk ik en Allard van der Bas mogen we natuurlijk niet vergeten.
 
Dankzij Allard is Nicola toch begonnen ?
Allard's docs hebben er toe bijgedragen dat Nicola is begonnen met emulators te schrijven. Een HELE grote bijdrage :-). Allard is volgens mij niet echt actief meer, hij heeft (geloof ik) in den beginne die NeoGeo driver geschreven.
 
Dus de hele Nederlandse Emu-scene bestaat uit ongeveer vijf mensen?
Nee, de MAME bijdrage bestaat uit 5 mensen :-) en misschien nog wel meer, maar veel meer namen heb ik niet langs zien komen.
 
Had jij verwacht dat MAME wereldwijd zo'n groot succes zou worden ?
Ja.
 
Waarom ? Is het een soort "back where we started" of bijvoorbeeld omdat het gratis is ?
Gratis, open source, en AL DIE SPELLEN !! "Pac Man spelen op mijn computer ?! WAAR ??!!??" Zo dus, dat heeft er toch veel mee te maken met het feit dat je de originele spellen kon spelen.
 
Of heerst er tegenwoordig de tendens van mooier, sneller, nog gelikter, 3 D etc. Het moet allemaal nog beter. Ik bedoel, het spelconcept en spelplezier van bijvoorbeeld Pac Man of Donkey Kong is toch niet te evenaren ?
Ja, dat ook. Veel spellen van tegenwoordig zijn "all graphics, no gameplay". Vroeger hadden ze niet van die flashy graphics, dus moest het spel verslavend zijn, om er voor te zorgen dat ze maar geld in die kasten zouden stoppen.
 

Atila kijkt 's op zijn horloge. Ik begrijp deze hint. Hij wil of weer aan 't werk, of hij verwacht dat ik wat te drinken bestel. Ik kies voor 't laatste en sla nog een Bacootje achterover. Hier zal ik morgenochtend nog last van krijgen...........Nog een paar vragen en mijn eerste interview zit er op. Ach, het valt eigenlijk best wel mee de combinatie van praten en drinken op kosten van de baas ;-)

 Wat vind jij van het hele gedoe rondom Roms, copyright, al of niet illegaal, etc. etc. ?
Hmm ................ roms zijn altijd een gevoelig onderwerp. Ik begrijp best dat sommige bedrijven hun "rechten" willen beschermen maar het kan ook anders.
 
Hoe dan ??
Robby Roto is een goed voorbeeld, de NES roms die zijn vrijgegeven op www.emuunlim.com, de Amiga roms, C64 roms, vectrex roms etc etc etc.  Veel bedrijven hebben er niets op tegen als hun "roms" worden gebruikt in emulators. Die horen we alleen nooit. Die oude spellen houden die bedrijven "in the picture" en dat is vaak voor zo'n bedrijf reden om een "retro" pack of een 3D versie van zo'n spel uit te brengen.
 
Het is in mijn ogen verkeerd als men er ZELF geld aan wil verdienen, en men heeft er NIETS aan bijgedragen (programmeren etc.)
Ja, dat vind ik ook.
 
Maar zo'n site als mame.dk ? Hier staan alle roms !!
Ja, maar dat is toch niet mijn probleem ? De user wordt duidelijk gevraagd alleen te clicken als die daadwerkelijk in bezit is van een origineel arcadeboard.
 
Ok, een paar korte vragen, korte antwoorden ;-) Wat is jouw favoriete emulator ? (je mag er maar 1 noemen)
MAME(en Genecyst en NESticle ;)
 
 Wat is jouw favoriete top 3 spellen wat betreft de spellen ?

Gyruss, Shinobi en SFII in willekeurige volgorde :)

 
Welk spel MOET absoluut nog ge-MAME-ded worden ?
Dat zijn er zoveel, maar MKII zou wel goed zijn, dan zouden die "kinderen" es ophouden met hun gejengel :P
 

lol, of MK III ?

I was beter, II

 
Hoe zie jij de toekomst van emulators en MAME in 't bijzonder (antwoord mag iets langer zijn ;-)
Emulators zullen steeds beter worden en steeds "geavanceerdere" systemen emuleren. Emulators zullen ook STEEDS sneller nieuwe systemen emuleren. (en heel stiekem denk ik dat nieuwe consoles over x jaar alleen nog maar in softwarematige vorm gereleased zullen worden)
 
Wie is de volgende die geinterviewd moet worden ??
Probeer Hans de Goede, van XMAME :)
 
Wil je nog iets kwijt dat ik vergeten ben te vragen ? Nu kan het nog ;-)

Keep it retro - watch retropr0n ? ;) Geintje. Mijn laatste woorden: vergeet nooit dat emuleren een hobby is.

 

Nou, genoeg stof tot nadenken. Ik heb genoeg gehoord en bedank Atila voor dit interview. Eénmaal weer buiten is mijn volgende doel duidelijk: richting XMAME. Wel eens van gehoord ? Ik in ieder geval niet, vandaar dat mijn nieuwsgierigheid gewekt wordt. Ik kijk nog een keer achterom hoe het IRC-café ook al weer heette: ................. ach ja natuurlijk: Retrogames !

Ga verder naar het volgende interview met Hans de Goede (X-Mame)

copyright by The Dutch MAME Page 2000