graphics made by DES !

EmuAdvies logo made by DES: desangel@tctc.com

 

 

 

 

Beginnen met emulatoren

DOS emulatoren in het algemeen:

De meeste problemen met DOS emulatoren treden op doordat men niet meer gewend in om commando's te typen. Toch is het niet zo moeilijk om een te leren hoe een emulator onder DOS werkt als er een aantal regels gevolgd worden. Alle emulatoren werken volgens hetzelfde patroon. Hier volgt een voorbeeld hoe deze commando's er onder MAME uit zien:

1) Nadat de emulator is gedownload zul je allereerst dit moeten unzippen in een directory. Dit doe je door te dubbelklikken op de zip-file, te klikken op de extract knop en een bepaalde directory te selecteren, bijvoorbeeld c:\mame

2) Om spellen te spelen heb je ROMs nodig, dit zijn de kopie bestanden van het spel. Deze worden meestal in zip-formaat gedownload en daarna kun je ze kopiëren of unzippen naar de ROMs directory in de MAME directory, bijvoorbeeld c:\mame\roms. Onder MAME hoef je ze niet te unzippen, alleen maar te kopiëren.

Let op ! Niet alle emulatoren vereisen dat de ROMs in een speciale directory dienen te komen. Soms kun je ze eenvoudig in de directory zetten waar zich tevens het opstartbestand van de emulator zich bevindt. Bijvoorbeeld mame.exe in de c:\mame directory.

Sommige emulatoren laten jou kiezen waar je de ROMs wilt opslaan.

Kijk in de readme.txt bij de emulatoren waar de ROMs geplaatst dienen te worden.

3) Heb je dit gedaan, dan is de emulator klaar om je favoriete spel te spel te spelen. Ga via "Start-Programma's-MS-DOS Prompt" vanuit de desktop omgeving of via "Afsluiten-Opnieuw opstarten in DOS-Mode" naar de DOS omgeving. De laatste methode geeft de mogelijkheid het spel sneller te spelen, maar kan wat moeilijker te configureren zijn.

4) Nu zie je dit op je scherm: C:\>, ga naar de directory waar zich het opstartbestand van de emulator zich bevindt door te typen: "cd mame" en druk op Enter

Je zit nu in de MAME directory van waaruit de emulator gestart kan worden

5) Om de emulator en het bijbehorende spel te starten zul je het opstartbestand moeten opstarten en aangeven welk spel je wilt spelen. Dit ziet er zo uit: c:\mame\mame pacman en druk daarna op Enter.

Op deze manier wordt Pacman onder MAME gespeeld.

6) Wil je het spel spelen met meer opties zoals geluid of joystick ondersteuning, dan zul je dit ook in de opdrachtregel aan moeten geven. Bijvoorbeeld: c:\mame>mame pacman -souncard 1 -joy sidewinder en druk op Enter.

Het spel wordt op deze manier gespeeld met Sound Blaster- en Microsoft Sidewinder ondersteuning. Kijk in de readme.txt, er zal een onderdeel getiteld "usage" (gebruik) in staan waar nog meer van deze verschillende commando's in beschreven worden. Zo kan de emulator helemaal op je eigen wensen aangepast worden wat betreft geluidskaart, joystick, processorsnelheid etc.

Met deze algemene uitleg zou het je moeten lukken om je favoriete emulator op de meeste systemen aan 't draaien te krijgen. Kom je er niet uit kijk dan verder in EmuAdvies.

Terug


Problemen met het geluid

Veel mensen hebben problemen met het geluid onder DOS. Vaak is de geluidskaart niet goed geïnstalleerd of de instellingen van deze kaart worden door DOS niet goed geïnterpreteerd.

Veel emulatoren werken in de standaardinstellingen niet met geluid. Daarom zal het geluid aangezet moeten worden. Kijk in de readme.txt hoe je dit moet doen. Is dit niet het geval, loop dan de volgende zaken na:

1) Zorg ervoor dat de geluidskaart goed geïnstalleerd is: in de Windows directory (c:\windows) zie een bestand met de naam: autoexec.bat. Klik met rechts op dit bestand en kies voor "Bewerken" om de inhoud van dit bestand te zien. Er moet iets staan zoals: SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6 (deze regel is voor de Sound Blaster)

Dit betekent dat je geluidskaart geïnstalleerd is. Zie je deze regel niet probeer dan met de software die bij de geluidskaart zit, dit opnieuw te installeren.

2) Vind je deze regel, of iets dat hier op lijkt, maar kun je nog steeds geen geluid horen als je spellen onder DOS speelt, dan kan het zijn dat DOS niet de correcte instellingen toepast. In de Windows directory (c:\windows) zal een bestand staan met de naam: ctcm.exe. Voer dit bestand uit door naar de Windows directory te gaan, ctcm te typen en op Enter te drukken. Zo zou DOS de juiste instellingen moeten uitvoeren.

Dit commando moet steeds uitgevoerd worden wanneer je DOS start. Zet hiervoor de regel: c:\windows\ctcm.exe in het autoexec.bat bestand en sla het op.

PCI kaarten problemen onder DOS

Veel mensen ervaren problemen met PCI geluidskaarten onder DOS. Dit komt doordat PCI kaarten niet de geheugen adressen gebruiken zoals de "oude" ISA kaarten dit doen. De emulator zal echter naar deze adressen gaan zoeken en daardoor geen geluid emuleren als het deze adressen niet kan vinden. Om dit te voorkomen kun je het doen voorkomen alsof je een geheugen adres gebruikt door een virtueel adres aan je geluidskaart te koppelen. Is de geluidskaart goed geïnstalleerd dan zul je daar een regel vinden die hieraan refereert in het autoexec.bat bestand. 

Vind je deze regel niet, voeg dan de volgende regel toe aan het autoexec.bat bestand: SET BLASTER=A220 I7 D1 T2, of probeer een ander IRQ adres met deze regel: SET BLASTER=A220 I5 D1 T2. Dit zijn de correcte regels voor een Sound Blaster PCI. De emulator zou nu de geluidskaart moeten herkennen onder DOS.

Heb je nog steeds problemen, dan kun je het volgende proberen (dit werkt voor de SoundBlaster Live!, hopelijk ook voor de andere PCI-kaarten van Creative Labs):

1) Voer het programma sbeset.exe uit in de creative/sblive/dosdrv directory, waar de sblive bestanden zijn geïnstalleerd en configureer de sb16 emulatie poort naar 220, irq naar 5,  dma laag naar 1 en dma hoog naar 1 (lees het bestand sbeset.txt).

2) Start het systeem opnieuw op. Emulatie van het geluid moet nu onder DOS mogelijk zijn.

Verondersteld wordt dat sbeinit.com ergens in het autoexec.bat genoemd wordt. Het is ook een goed idee om je te verzekeren dat de BLASTER variabele via het autoexec.bat bestand geladen wordt. Typ hiervoor "set" in de DOS-prompt. Je zult iets moeten zien zoals 'BLASTER=A220 I5 D1 H1 P330 T6' , dit hangt ervan af hoe de sbeset.exe instellingen zijn. Zit je in DOS onder Windows dan zul je de originele pci irq, dma etc moeten zien, die anders moeten zijn dan de soundblaster emulatie instellingen. 

Een alternatief is hieronder uitgewerkt door Shifty, voor degenen die nog steeds problemen hebben:

Je hebt het commando sbeset nodig, dat bij de DOS drivers zit. Bijvoorbeeld in de c:\sblive\dosdrv directory. Typ nu vanaf de DOS-prompt in:

c:\sblive\dosdrv\sbeset -I10 -w0

Dit een een hoofdletter "I" gevolgd door een 1 en een nul. Hierdoor wordt de IRQ op 10 gezet. Dan een kleine letter "w", gevolgd door een nul, waardoor de Windows configuratie genegeerd wordt. Sbset zal nu automatisch de blaster omgevings variabele vaststellen. Nu moet de regel

c:\sblive\dosdrv\sbeinit

in het autoexec.bat bestand staan. Start de computer opnieuw op in "puur" DOS. Je zou eventueel nog met andere IRQ waardes kunnen experimenteren.

Het kan zijn dat het aan de moederbordconfiguratie -compabiliteit ligt. Het moederbord moet NMI (Non Maskable Interrupts) volledig ondersteunen en je moet weten hoe je dit aan kunt zetten. Sommige fabrikanten beweren dat hun moederbord NMI ondersteunen, maar bij het testen met een SB128/Live blijkt het niet te werken. Heb je een ALI/ASUS chipset/moedebord dan is er een BIOS update dat NMI ondersteunt, kijk op de website van Asus. 

DOS geluid in de DOS omgeving onder Windows werkt prima op voorwaarde dat de geluidskaart goed is geïnstalleerd en niet de sb16 emulatie instellingen gebruikt.

Lukt het na al het bovenstaande nog niet, aarzel dan niet om een een goedkope SB16 kaart te kopen en het naast de PCI kaart te steken. Kijk hieronder hoe dat moet.

2 Geluidskaarten in 1 PC

Lukt het niet om de PCI kaart onder DOS te laten doen wat jij wilt, dan kun je altijd de legacy emulatie van de SB128, SB LIVE! etc. uitschakelen via de setup en vervolgens een (oude) SB16 kaart in de PC stoppen. De PCI kaart zal nu backwards compatibel moeten worden om als een ISA kaart te emuleren. Op de volgende manier kun je twee geluidskaarten in één PC laten werken:

Installeer de SB16 volgens de handleiding met de goede drivers van Creative Labs. Verzeker je ervan dat er geen regels in het autoexec.bat bestand die refereren aan de PCI kaart en alles zal netjes werken. De beste instellingen in het autoexec.bat bestand zijn de standaardinstellingen: IRQ5  DMA laag 1 DMA hoog5.

In de eigenschappen voor de multiemedia instellingen (via Configuratiescherm) moet de de SB128 als voorkeursapparaat invoeren voor DirectX. De SB16 komt alleen in werking als een programma naar een soundblaster zoekt.

De beide uitgangen van de twee kaarten zul je door moeten verbinden of je moet twee speakersets gebruiken. Pas op dat je geen versterkte uitgang doorverbindt met een onversterkte uitgang in verband met vervorming van het geluid. Twee speakersets, of wisselen van de ene naar de andere kaart, is een betere oplossing.

Werkt dit, dan heb jet neusje van de zalm. PCI DirectX versnelling en de gouwe ouwe ISA SB16 compabiliteit.

Terug

Problemen met de videokaart of monitor:

 Heb je problemen met de videokaart, zoals bijvoorbeeld het feit dat het beeld niet compleet op de monitor te zien is, dan komt dit doordat de videokaart niet de resoluties ondersteunt die veel emulatoren nodig hebben. Veel van deze resoluties zijn meestal niet nodig voor Windows of DOS-programma's, maar juist wel voor emulatoren omdat ze de resoluties emuleren van de oude arcade kasten of televisieschermen. Je kunt er een paar dingen aan doen:

 1) Een handig programma is Scitech Display Doctor, te vinden op: http://www.scitechsoft.com Het geeft je de mogelijkheid om resoluties weer te geven die de videokaart normaal niet zal weer zal geven, bijvoorbeeld 400 x 300. Bovendien zal het het beeld upgraden naar Vesa 2 of Vesa 3. Deze modes kunnen een beeldverbetering en snelheidswinst geven. 

2) Veel emulatoren ondersteunen Mode-x graphics. Dit maakt het ook mogelijk om onnatuurlijke resoluties te vertonen waarmee de videokaart normaal niet mee zou kunnen omgaan.

3) Heb je problemen met de monitor in de zin dat die in de slaapstand schiet, dan komt dit meestal doordat de emulator probeert om een resolutie te laten zien die wel wordt ondersteunt door de videokaart maar niet door de monitor. Hier is niet veel aan te doen, behalve dan dat je probeert om Mode-x resoluties te gebruiken, de scanlines optie te veranderen of simpel probeert in een andere resolutie te spelen.

Terug

 


Problemen met de joystick:

Eén van de meest gestelde vragen is hoe je de Sidewinder (of Gravis) in combinatie met MAME en ZSNES kunt laten werken. Volgens de makers zouden de joysticks ondersteund moeten worden, echter wanneer je het juiste commando invoert worden ze niet herkend. Dit gebeurt meestal onder Windows of in de DOS box.

Dit is makkelijk te verklaren: De Windows drivers hebben een conflict met de drivers die bij de emulator zit. Daardoor kan er maar één van beide tegelijkertijd geladen worden. Om je Sidewinder(of Gravis) te laten functioneren ga je naar via Configuratiescherm naar Spelbesturingen en verwijder dan deze joystick. Daardoor worden de drivers die Windows gebruikt ook verwijderd. Start je nu de emulator op en gebruik je het juiste commando, dan zou je joystick moeten werken.

Soms wordt, na het spelen van verschillende spellen, de joystick niet meer herkend. Er zijn twee manieren om dit op te lossen: 1) of een nieuw spel starten zonder de ondersteuning van je joystick, het spel verlaten en en nieuw spel starten met joystick ondersteuning, 2) of naar Spelbesturingen gaan, je joystick toevoegen, op OK klikken, weer naar Spelbesturingen gaan en je joystick verwijderen.

 Wees er bijMame32 zeker van dat beide Direct Input vakjes niet aangevinkt zijn en kijk bij "use joystick" onder "Input devices".

Een tweede oplossing voor elk mogelijk probleem met de detectie van Sidewinder of Gravis game pad als niets ander helpt, is om gebruik te maken van software om profielen te maken. Deze software emuleert toetenbordaanslagen wanneer je de knoppen van de joystick indrukt. Kijk bij de emulator welke toetsen het gebruikt voor de richtingen en knoppen en vertaal deze naar je joystick door de software te gebruiken. Start dan de emulator op zonder joystick ondersteuning. De emulator zal nu de joystick input zien als was het de toetsenbord input. Dit is gemakkelijk bij emulatoren die geen joystick ondersteuning of wanneer niets helpt bij een emulator die jouw joystick zou moeten ondersteunen.

Het enige nadeel is, dat in sommige gevallen het voor de emulator moeilijk is om twee toetenbordaanslagen tegelijkertijd te lezen, als deze van de joystick komen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je of kunt schieten of kunt bewegen maar niet tegelijk. (Je kunt ook proberen om de Sidewinder of Gravis game pad als een standaard 2 of 4 knoppen joystick te laden. Hier zou je het eerder genoemde nadeel mee kunnen omzeilen.)

Een voordeel is dat je dit kunt gebruiken voor spellen zoals bijvoorbeeld PacMan, die soms moeilijker te spelen zijn dan ze eigenlijk bedoeld waren. De reden is dat moderne joysticks in acht richtingen kunnen bewegen en dat "vroeger" de arcade joysticks in vier richtingen konden bewegen. Vertaal je alleen deze vier richtingen naar je joystick en niet de diagonalen, dan zal het makkelijker te gebruiken zijn. 

Het maken van profielen:

 Je kunt via de Game Device Profiler profielen maken via deze manier: (deze software zit bij de SideWinder of je kunt het downloaden vanaf de Sidewinder site.

1) In de Game Device Profiler, klik op het apparaat waarvan je het wilt vertalen in een toetsenbordaanslag en klik op New Profile in "File"

2) Geef je profiel een naam, bijvoorbeeld Mame, ZSNES, etc.... en druk op "Enter"

3) Druk op een knop van de SideWinder 3D Pro of SideWinder game pad of gebruik de muis om op een knop op het scherm te klikken, deze knop zal aan de rechterhandkant oplichten. Klik op het veld er naast, klik daarna op het lege veld in de box die verschijnt. Druk op de toets waarna je deze knop wilt vertalen (dit moet een van de toetsen zijn die in de readme.txt van de emulator staat). Druk je op deze knop dan is de toets geactiveerd.

4) Doe dit voor alle knoppen. Gebruik de Sidewinder als een standaard 2- of 4-knops  joystick (-joy 2 optie in Mame).

5) Maak het profiel actief door het correcte pad in te typen in de lijst van alle beschikbare profielen !

Je kunt ook de profielen van KillerClown gebruiken.

OPMERKING: Je kunt de Windows toets niet vertalen op toetsenborden die deze toets ondersteunen (bijvoorbeeld hetMicrosoft Natural toetsenbord).

 Hoe sluit ik een spinner en een mouse aan zonder een switchbox

Dit gaat op voor de"Twisty Spinner" met deDOS versie van MAME en waarschijnlijk ook met de andere DOS emulatoren. Heb je een PS/2 muis dan kun je de Spinner aansluiten op de eerste serieële poort. Voer een hardware detectie uit en het zou gedetecteerd moeten worden. Configureer het en ziedaar, je hebt twee apparaten om dezelfde muis pointer te besturen. De "Twisty Spinner" zal werken als een soort horizontale spinner terwijl de muis als zijn functies zal behouden. Zodoende hoef je niet je muis in en en te pluggen als je snel een spelletje Arkanoid wil spelen ;-)

Hoe sluit ik twee muizen aan op één systeem

Zeer handig voor  twee speler trackbal spellen zoals Marble Madness!

Je kunt een splitter gebruiken om twee muizen te gebruiken op dezelfde poort, of :

Met de Microsoft muis driver kun je en een PS/2 en een serieële muis tegelijkertijd in Windows 9x gebruiken:

1. Installeer de PS/2 muis, laat het detecteren en configureer het. Kijk of het werkt.
2. Zet de PC uit. Sluit de serieële muis aan. Start op (Kan ook zonder uit/aanzetten).
3. Windows zal de serieële muis niet detecteren. Je moet via Configuratiescherm naar Nieuwe hardware gaan en Windows laten zoeken. Windows zal de serieële muis detecteren.
4. Jawel, twee functionerende muizen.

Waarschuwing: dit werkt alleen met de juiste Microsoft driver en een standaard muis (dat zijn de meeste). Gebruik je muis eigen drivers dan zal het waarschijnlijk niet werken. Deze informatie is ook te vinden in de Microsoft Win9x Resoure Kit. 

OPMERKING: Je kunt ook beide muizen laten werken door een Logitech driver te gebruiken, zelfs onder DOS. LMOUSE DUAL zal ervoor zorgen dat er naar beide apparaten gezocht wordt.

Terug

Autoexec.bat optimaliseren:

Veel conflicten van drivers met een DOS emulator, waardoor deze kan crashen of slecht presteren, kunnen opgelost worden met een "schone start". Dit betekent opnieuw opstarten van het systeem met een schoon autoexec.bat bestand. De procedure is als volgt:

1) ga naar de root directory en vind het bestand autoexec.bat. Klik met de rechtermuisknop en kies voor Openen. Je zult nu iets zien zoals:

SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND
SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6
C:\SDD\UNIVBE32.EXE -w
TShoot: C:\PROGRA~1\MCAFEE\VIRUSS~1\SCANPM.EXE C:\
@IF ERRORLEVEL 1 PAUSE

REM --- By HiSpeed CD-ROM Drive installation program. 12/3/98 ---
rem C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:MSCD000

PROMPT=$p$g
mode con codepage prepare=((850) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
mode con codepage select=850
keyb gr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keyboard.sys

Deze regels refereren aan de drivers die de hardware gebruikt om met DOS op te starten. Om de meeste emulatoren op te starten heb je alleen maar de regels nodig die refereren aan je geluidskaart of je muis. Alle andere zijn niet nodig en je kunt ze uit zetten door voor de desbetreffende regel "rem" neer te zetten. Dit betekent "remark" waardoor DOS deze regel zal negeren. Het zou er zo uit zien:

rem SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND
rem SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E MODE:0
SET BLASTER=A220 I5 D1 H5 P330 E620 T6
rem C:\SDD\UNIVBE32.EXE -w
rem TShoot: C:\PROGRA~1\MCAFEE\VIRUSS~1\SCANPM.EXE C:\
rem @IF ERRORLEVEL 1 PAUSE

REM --- By HiSpeed CD-ROM Drive installation program. 12/3/98 ---
rem C:\WINDOWS\COMMAND\MSCDEX.EXE /D:MSCD000

rem PROMPT=$p$g
rem mode con codepage prepare=((850) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
rem mode con codepage select=850
rem keyb gr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keyboard.sys

Je ziet dat er geen "rem" staat voor de" set blaster" regel. Deze regel heb je nodig voor je geluidskaart.

Start je nu in DOS opnieuw op dan zal de geluidskaart de enige hardware zijn die actief is. Heb je tevens een muis nodig wees er dan zeker van dat er geen "rem" voor het muis commando staat.

Terug

Geheugen optimaliseren voor NeoGeo roms

Probeer je sommige van de grotere NeoGeo spellen op een PC met 32 MB RAM (of minder) geheugen te spelen, dan kun je een waarschuwing krijgen dat er te weinig geheugen vrijgemaakt kan worden om het spel te initialiseren. Dit komt doordat de emulator alle ROM bestanden in het RAM geheugen laadt, en als daar niet voldoende van is zal het spel niet geïnitialiseerd kunnen worden. Er zijn een paar manieren om je PC voor de gek te houden door een gedeelte van je harde schijf als extra geheugen te laten functioneren. Dit werkt alleen onder DOS.

Methode 1:

1) herstart je computer op in puur DOS

2) typ : "smartdrv 32323"

3) start neomame/mame

 

Methode 2:

1) ga naar DOS

2) typ SMARTDRV 10000. Dit laadt het disk cache programma, zeer handig

3) ga naar de directory waar CWSDPMI.EXE in staat

4) Typ CWSDPMI c:\swap.temp

Heb je meer ruimte op een andere harde schijf (bijvoorbeeld d:\), gebruik dan deze schijf in plaats van c:\.

Krijg je de mededeling "Protected Mode not accessable" dan ben je waarschijnlijk aan 't werk in een Windows DOS prompt. Je moet in puur DOS gaan werken. Het commando vertelt CWSDPMI om ruimte op je harde schijf te gebruiken als geheugen. Theoretisch zou je op een 2GB harde schijf een ROM kunnen laden van 2GB groot (als deze bestaat ;-))

Hieronder staan de autoexec.bat en config.sys bestanden waarmee de zogenaamde "page fault errors"kunt voorkomen.  Dit kan voorkomen als je grote Roms probeert op te starten. De belangrijkste regels refereren aan het geheugenbeheer. Dit kan helpen als je genoeg geheugen hebt maar desondanks het systeem hangt of crasht.

Autoexec.bat:

@ECHO OFF
SET BLASTER=A220 I5 D1 H1 P300 T6
SET CTSYN=C:\WINDOWS
C:\PROGRA~1\CREATIVE\SBLIVE\DOSDRV\SBEINIT.COM
PATH C:\WINDOWS;C:\WINDOWS\COMMAND;C:\WINDOWS\SYSTEM
SET PROMPT= $P$G
SET TEMP=C:\TEMP
SET DIRCMD=/OGE

Config.sys:

DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\WINDOWS\HIMEM.SYS
DEVICE=C:\WINDOWS\EMM386.EXE NOEMS NOVCPI

Terug


NeoGeo geheugen kaarten:

 Ten eerste, heb je geen directory in je mame directory genaamd memcard, maak er dan één.

OK, start nu MAME op via je favoriete front  of wat dan ook en wees er zeker van dat je een NeoGeo spel opstart.

Tussen twee haakjes, deze tips zijn voor de arcade mode en niet voor de console mode , alhoewel het waarschijnlijk wel hetzelfde zal werken.

Heb je nog nooit een NeoGeo geheugen kaart gebruikt, dan zul je er één moeten maken (druk op tab/MEMORY CARD/CREATE MEMORY CARD) en laadt dan de geheugen kaart (je krijgt de mededeling "Card Loaded OK") Heb je een geheugen kaart gevuld dan kun je met de muis cursor naar de linker of rechter bovenhoek gaan om tot 999 geheugen kaarten aan te maken.

OK, de geheugen kaart is geladen en wacht op jou totdat jij er guldens in gooit. Gooi er een gulden in. Wil je doorspelen nadat alle credits op te zijn, gooi er dan meer guldens in. Om de geheugen kaart te gebruiken als het spel al loopt, wanneer je het laatste leven kwijt bent en je gooit er niet meer guldens in, dan zul je de optie krijgen om het spel te bewaren op de geheugen kaart. Bijvoorbeeld: speel je het tweede level van Puzzle Bubble en je sterft, wanneer je geen guldens er in gooit wordt je gevraagd om je het spel wil bewaren. De volgende keer wanneer je het spel opstart met de geheugen kaart, word je gevraagd om de geheugen kaart te laden. Klik je op ja, dan start je in het tweede level.

Klik je op "Call memory card manager" van het  MEMCARD menu in MAME dan kun je een naam invoeren voor je geheugen kaart en ook bekijken welke bestanden erop opgeslagen staan (hetzelfde als de PSX geheugen kaarten).

Je moet het spel wel resetten en de geheugen kaart opnieuw laden wanneer je het via deze manier doet.

Terug

Het gebruik van flyers en posters

Regelmatig vragen mensen hoe je de poster-, flyer- en screenshots verzamelingen kunt gebruiken, die te downloaden zijn vanaf verschillende sites.

Mame32 ondersteunt die bestands formaten voor afbeeldingen (screenshots) en flyers. Deze zijn:: BMP, JPG, en PNG. Merk op dat  Mame32 PCX NIET ondersteunt.  (De geruchten gaan dat alle afbeeldingen formaten in MAME en MAME32 overgaan in PNG, zodoende eenheid te scheppen in de drivers).

1) "Images" zijn de screenshots. De BMP, JPG, of PNG bestanden moeten in een subdirectory van MAME32 zitten, genaamd "images". Als een alternatief kun je al deze bestanden ook zippen in één groot bestand met als naam "images.zip." Dit bestand moet IN de  "images" subdirectory zitten (Bijvoorbeeld, c:\mame32\images\images.zip.). Mame32 kan naar elke directory wijzen dat ONGEZIPTE BMP, JPG, of PNG bestanden bevat door gebruik te maken van de "directories" setup optie voor de "images". Hoe dan ook, wil je een "images.zip" bestand gebruiken, dan moet het het "\[mame32 directory]\images\images.zip" protocol volgen.

2) "Flyers" kun je zien als wisselende screenshots. Je zou flyers en posters kunnen downloaden vanaf http://mameflyers.retrogames.com.  XRAY1 post zijn updates echter in een GIF format. Wil je deze samen gebruiken met MAME32, dan moet je ze converteren naar een BMP, PNG, of JPG bestanden. Je zou hiervoor bijvoorbeeld Paintshop Pro voor kunnen gebruiken.

Zet deze geconverteerde in de "images" directory zoals hierboven beschreven. Als een alternatief kun je al deze flyers zippen in één groot bestand met als naam "flyers.zip." Dit bestand moet IN de "images" subdirectory zitten (Bijvoorbeeld, c:\mame32\images\flyers.zip.) Mame32 heeft tot op heden nog geen optie om de flyers directory via de "directories" optie te selecteren..

Voor het beste resultaat zet je een  "images" directory in de Mame32 directory, plaatst dan de "images.zip" en "flyers.zip" bestanden in deze directory en gebruik  BMP als het bestandsformaat van keuze.

Niet vergeten: JE MOET OP HET SCREENSHOT KLIKKEN IN HET MAME32 VENSTER OM TE WISSELEN TUSSEN DE FLYER/SCREENSHOT AFBEELDING!

Terug


Prestaties verbeteren:

1) CWSDPMI

Voor iedereen die MAME in puur DOS gebruikt is dit een onmisbaar stuk gereedschap.Er zijn twee versies waarbij het afhangt van de hoeveelheid geheugen dat je hebt, welke versie je het beste kunt gebruiken. Versie 3 is ontworpen voor systemen tot 64 Mb RAM en versie 4 is ontworpen voor systemen met meer dan 64Mb RAM.  zal de de tijd om NeoGeo spelen te laden. Speel je grote NeoGeo spellen, dan zal je merken dat het minder tijd kost om het spel te laden en er minder met de harddisk geswapt wordt. Je kunt beide versies hier krijgen.

2) Snelheid in 't algemeen

Er is een utility dat PowerTweak heet en zeker de snelheid van MAME positief zal beïnvloeden. Je kunt dit doen door met allerlei instellingen te "spelen" zoals de cpu, bois en de grafische kaart. Je kunt een 30 dagen probeer versie hier krijgen. Kijk wel uit dat je je PCI geluidskaart instellingen niet in negatieve zin verandert !

Terug


Dual booten met DOS/Windows 2000, Win98/Windows 2000:

Windows 2000 heeft geen "DOS Box" en mist bepaalde zaken die emulators nodig hebben. Je kunt beide besturingssystemen op één PC hebben. Of DOS, of Win98 en Win2000. Het is niet moeilijk en de voordelen zijn duidelijk: je hebt een schoon systeem waarop je al je emulators kunt laten draaien dat ook de specifieke eigenschappen voor de emulators ondersteunt en ze correct laat draaien.

Let op de volgende dingen:

1) Windows 2000 heeft een eigen grote partitie nodig, ongeveer 1 Gb. Maak een partitie voor DOS/Win98 en een partitie voor Win2000 van 1 Gb of het liefst 1,5 Gb.

2) Begin met een schone harde schijf of met DOS/Win98 geïnstalleerd. Installeer Win2000 NIET als eerste en daarna Win 98 of DOS want daarmee worden essentiële systeembestanden overschreven. Win2000 dient als laatste geïnstalleerd te worden.

3) Wees er zeker van dat je bestandssysteem FAT is! Wil je bestanden uitwisselen tussen de twee besturingssystemen dat zul je hetzelfde bestandssysteem moeten hebben. Win2000 geeft je de optie om NTFS te installeren. Je kunt dit doen als je DOS/Win98 alleen voor emulatie wilt gebruiken. Wil je bepaalde bestanden delen of uitwisselen dat zit je vast aan het Fat systeem. Formatteer je de harddisk met Fdisk dat bij de Microsoft besturingssystemen geleverd wordt dan kun je kiezen hoe het bestandssysteem gemaakt wordt. Fat is de standaardinstelling, dus dat moet goed gaan.

De procedure:

1) Vanaf een schone harde schijf:(doe dit als je wel een beetje ervaring hebt, dus weet hoe je bijvoorbeeld een harddisk moet formatteren etc !):

2) Win2000 installeren in een bestaand systeem:

Windows 2000 ondersteunt dual booten met de volgende besuringssystemen:

Bij Windows 95 of Windows 98 moeten misschien bepaalde hardwareinstellingen opnieuw geconfigureerd worden bij de eerste keer dat je ze gebruikt. Dit kan problemen opleveren met het dual booten met Win2000.

Terug