De emu-scene gaat over lol hebben en oude herinneringen ophalen, emuleer dit en dat spel jankers moeten buiten gaan spelen.  

Hans de Goede van het 

Click here for the English version

Nog maar nauwelijks bekomen van mijn eerste interview, loop ik verder door IRC-land. Ik ga op zoek naar Hans de Goede, die van alles schijnt te weten van X-MAME. X-MAME ?? Is dat een of andere exotische variant van MAME, een enge ziekte of een speciale aflevering van The X-Files ? 't Zegt mij in ieder geval niets. Ik pak de kaart en kijk of ik ergens een X kan vinden. Jawel hoor, precies in het midden van de kaart bij huis nummer 10 staat de X.  Dat moet 't zijn !  Ik bel aan en de deur gaat open..............daar staat 'ie dan, in hoogst eigen persoon: Shalem !

<Satch>:    Hallo Hans, kunt je wat over jezelf vertellen ?
<Shalem>:  Ik ben Hans de Goede, momenteel 24, parttime docent programmeren en microcontrollers op de Haagse HogeSchool (HTS)
 
Wanneer ben jij voor 't eerst met het emu-gebeuren in aanraking gekomen ?  
Ongeveer 6-7 jaar geleden met C64S, de eerste bruikbare c64 emulator, dat was op een 386dx-40. Daarna kwam de emulator van Dave Spicer, ik weet nog geen eens meer hoe die heette, maar die was erg goed op een 486 . Hij had alleen het nadeel dat die niet in een win95-dos box werkte. Toen kwam ik op een gegeven moment the Arcade Repository tegen. Ik heb toen nog met Allard van der Bas en zo zitten babbelen want die studeerde op dezelfde universiteit als mij. Toen hij geen tijd meer had heb ik nog een tijdje The Arcade Repository gerunt, maar MAME had toen al zijn eigen page en mailinglist en daar gebeurde toen eigenlijk alles. Om trouwens even iets recht te zetten, Allard van der Bas heeft in de begin dagen een hele belangrijke rol voor Mame gehad, helaas weet bijna niemand dat.
 

Jawel !! Hij wordt bijvoorbeeld altijd nog in de readme-file genoemd en ik wil hem ook wel ere-lid van The Dutch MAME Page maken ;-).

Ja, dat klopt, maar een hoop MAME pagina's hebben zo'n mooi ontstaan verhaal waarin zijn naam niet voorkomt (zie DavesClassics bijvoorbeeld).
 
I'm proud to be Dutch ;-)

He he. Ja we doen hier best wel leuke dingen.

 
Kun je the Arcade Repository een voorzichtige voorloper van MAME noemen ?

Het is MAME's geboorte grond, de eerste versies van MAME zijn daar uitgebracht. Er waren daar een aantal losse emu's voor verschillende pacman varianten en galaxian en frogger. Toen heeft op een dag Allard alle pacman clonen samengevoegd tot een multipac emu , later heeft Nicola daar frogger en galaxian aan toegevoegd en toen had je MAME.

 

Op dat moment gaat de telefoon. Ik vang wat flarden van het gesprek op. Het blijkt een schoonzus van Hans te zijn met grote computer-problemenen: de aandelen stijgen en de ABN bank geeft geen antwoord ! En iedereen maar zeuren dat 'ie 't zo slecht heeft.........Blijkbaar heeft Hans overal verstand van want binnen een halve minuut is het probleem opgelost. Gelukkig maar, we kunnen verder.

Heb je ook nog met Nicola samengewerkt ?

Ja ik heb toen nog discussies gehad met Nicola over dat irritante "choose your soundcard" scherm. Want er zit ook een autodetect feature in Seal. Maar volgens hem gaf dat bij sommige mensen problemen . Nu kan je geluidskaart gewoon instellen in de config file, maar in die tijd hadden we nog geen config-file.

 
Concluderend: de MAME wieg stond dus in Nederland ??

Ja , maar het was toen al een internationaal project

 
Zijn er nog meer Nederlandse emu-ontwikkelaars ?

snes9x Is ook van Nederlandse bodem ;) , gemaakt door Jeremy Koots : www.snes9x.com . Het is DE snes emu , open source, the only way to go baby !

 
Wanneer begon je je te interesseren voor MAME ?

Ehm , eigenlijk al vanaf de eerste dag, omdat het de paar spelletjes waarin ik ge´nteresseerd was wel in een dos-box speelde . Ik ben het toen gelijk zelf gaan compileren om al die irritante tussenschermen en de geluidskaart keuze er uit te slopen. Tegenwoordig doe ik dit overigens niet meer (het er uit slopen van de tussenschermen). Op een gegeven moment heb ik echter Windows afgezworen en en toen Linux gaan gebruiken. Onder *nix was het geluid nog al slecht , dus daar heb ik een zomervakantie aan zitten sleutelen. Toen na de zomer vakantie bleek dat Juan Antonio Marmnez geen tijd meer had, dus toen ben ik unix port maintainer geworden. Voor Juan deed Allard van der Bas samen met Dick de ridder overigens de unix port. En nu ben ik nog steeds maintainer van de unix port. Wat verbazing wekkend veel tijd kost, 8 tot 16 uur per week.

 
Je het 't verder geperfectioneerd ?

Ja, inmiddels zitten er zo veel toeters en bellen in dat ik er een eigen library van aan het maken ben zodat ik die ook voor andere projecten kan gebruiken .

 
Aha, andere projecten ??, vertel, vertel !!

Hehe, ken je ccs64 (DE c64 emulator (geen discussie mogelijk))?   Daar is een excuus van een Unix port voor. Ik heb de auteur inmiddels al een tijdje zo ver dat ik een nieuwe port mag doen . Nu nog eerst de interessante code in xmame afsplitsen in in library zodat ik hem kan hergebruiken, dat stond voor vandaag op het programma, en toen kwam de b16 release ;) Daarnaast ben ik met wat library truuken bezig om VGB en ander emulatoren van Marat fullscreen onder linux te laten draaien (Marat heeft alleen een windowed versie).

 
Dit wordt een technisch verhaal............

Technisch? Het zou technisch worden als ik die truuken ga uitleggen ;). De ccs64 (al hoewel helaas geen open source) is de emulator omdat het de c64 op chip niveau, en niet op functioneel niveau emuleert zodat zelfs de meest bizarre programma's het doen.

 
Je bedoelt, wat nu nog niet mogelijk is kan dan wel ?

Ja precies, wat ik doe is:

-pak emulator van Marat (deze draait in een window (denk postzegel op 1024x768))

-truuk er wat omheen zonder de emu te wijzigen (anders krijg ik ruzie met Marat, bovendien heb ik geen source en binary hacken is niet handig)

-tada! fullscreen, speed throtteld + andere toeters en bellen.

Dit project heet AAP bij gebrek aan een betere naam en het werkt overigens al 6 maanden ofzo maar ik moet de docs nog schrijven ;|

 
Wie is Marat ??
Marat is Marat met de moeilijke achternaam, de auteur van vgb, fmsx, ines, colem en anderen. Ik zal even ze achternaam voor je opzoeken  -->> Marat Fayzullin ;)
 
En wat zijn termen zoals vgb,fmsx etc........
vgb = de eerste gameboy emulator (en nog steeds een van de beste), fmsx = een van de eerste msx emulatoren, ines = op die japanse na de eerste ines emulator
 
Heeft hij ook iets met MAME van doen ??
Ja, mame gebruikte voor lange tijd zijn z80 en m6502 cpu core's en ook wat geluidschip emulatie code
 
Is hij toevallig lid van het MAMEdev ?

ik denk van niet, hij is een beetje opzich zelf gekeerd, hij is alleen geinteresseerd in de technische kant van emulatie, en heeft zich ver afgekeerd van de emu-scene, omdat dat alleen maar puberende tieners zijn die goedkoop spelletjes willen spelen . Dat zijn overigens zijn woorden. Helaas heeft hij wel een beetje gelijk, maar de retrogamers gemeenschap is gelukkig wat anders . Maar de snes en nes fans daar zitten wel wat van die pubers tussen.

 
Jij denkt daar anders over ? (gewetensvraag.............)
Naar mijn mening zijn er wel goede mensen maar helaas ook veel van het type waar Marat zo op is afgeknapt. Ik houd zelf overigens ook wel vaan spelletje spelen hoor, daar is niks mis mee. Maar om dan roms te gaan beggen, en dreig email te sturen als dat niet gebeurd, dat toont weinig dankbaarheid aan de emu auteurs.
 
OK, genoeg over Marat (en pubers), let's talk X-MAME !
Ah cool xmame, barst los !
 

Kun je in 't kort uitleggen, voor de leek (ik dus) , wat nu precies X-MAME is ??

X-mame is de uniX port van mame . Om een idee te geven xmame draait op:

i386/linux/svgalib                        Hans <hans@highrise.nl>

i386/linux/x11                             Hans <hans@highrise.nl>

i386/linux/xf86_dga                   Hans <hans@highrise.nl>

i386/linux/ggi                             Christian <cpg@aladdin.de>

alpha/linux/x11                           Christian <cpg@aladdin.de>

alpha/digital unix/x11                 Leandro <ldardini@usl4.toscana.it>

powerpc/linux/x11                     Andreas <sid@skater.htu.tuwien.ac.

powerpc/linux/svgalib                Andreas <sid@skater.htu.tuwien.ac.

i386/netbsd/x11                        Dave <dave@dtsp.co.nz>

alpha/netbsd/x11                       Christian <cpg@aladdin.de>

Sparc/Solaris/x11                     Mathis <rosenhau@mailserv.sm.go.dl

i386/Unixware7/x11                  Richard <xmame@frogface.ddns.org>

i386/openstep                           Pete French <pete@toybox.twisted.o

Sparc/SunOs                            Saga <jolletx@cybercable.fr>

en ook nog op:

SGI/irix/x11, Ix86/FreeBSD(4), Ix86/Solaris, IBM/AIX , HP-9000/hpux, ISC/Ultrix.    

Dat zijn allemaal uniX varianten , uniX is een familie van operating systems. Familie wil zeggen, het zijn allemaal verschillende os-en maar met heel veel gelijkenissen. Ik draai zelf linux en heb ook nog met wat andere unix varianten gespeeld: sun/solaris x86/solaris i386/freebsd.

 

Wie zijn Created by jantonio@dit.upm.es en prian@bingo-ev.de van de x-mame page ??

jantonio is een Spaanse universiteits admin, die xmame maintainde na Allard van der Bas en Dick Verhaar, en vˇˇr mij. Prian is een Duitser die de Duitse webpage en docs van xmame maintained en het nieuwe ontwerp van de mainpage heeft gemaakt.

 
Het hele x-mame project bestaat dus (maar) uit drie personen ??

Nee niet echt, Jantonio is niet meer actief, Prian nog wel. Daarnaast zijn er veel mensen die xmame maintainen op een bepaald platform (cpu / os combi) omdat ik niet toegang heb tot alle combinaties, dat zijn de email addressen achter de lijst van ondersteunde platformen.

 
En daar heb jij regelmatigl contact mee ?

Ja we hebben contact via de xmame mailing list, daar worden dingen als diep gaande verandering en algemene xmame gerelateerde zaken besproken.

 
Is x-mame populair (afgaande op bijvoorbeeld het aantal downloads) ?

Weet ik niet precies, we houden geen download counter bij, en daarnaast is xmame standaard onderdeel van een aantal linux distributies (debian,redhat,suse). Meestal is de mailinglist medium druk, maar als ik een ernstige bug in een release laat zitten, krijg ik opeens verdacht veel mail. Het is nogal moeilijk in te schatten omdat Unix gebruikers over het algemeen redelijk zelf supporting zijn. Met dos gebruikers is dat wel anders weet ik uit de tijd dat ik vgb-dos maintainde, ik krijg nog steeds mail van ze !

 
Dus met redhat is xmame te spelen ? geinig !!, Dat lees je niet in de PCM of Computer!Totaal !!

Hehe, klopt. Xmame spelen op redhat is eigenlijk de rede waarom ik xmame ingerold ben, het was er wel al, maar werkte niet echt lekker. De meeste Unix gebruikers weten de weg wel te vinden, en xmame staat gelinkt vanaf www.mame.net, dus aan meer publiciteit heb ik weinig behoefte. Daarnaast zijn er denk ik erg weinig Unix gebruikers die PCM lezen, ooit iets over unix in PCM gezien? (behalve dan de linux hype van de laatste 12 maanden).

 
Jij loopt wel parallel met de dos-releases van MAME ?

Iets achter, soms als ik het druk heb sla ik een beta over maar in het algemeen lopen we parralel. Soms is dat wel lastig omdat Nicola de koppeling tussen de mame-core en de unix/dos/win32 code blijft veranderen ;). Nu ben ik bijvoorbeeld bezig de sound code geheel te herschrijven door de laatste veranderingen vandaar dat er nog geen xmame-0.36b16 is, wel op mijn hd, maar nog niet publiek ;). Nicola doet het niet bewust om de mac/unix/win port te boycotten, maar omdat de koppeling ook wel eens wat verbeteringen kan gebruiken. Noodzakelijk kwaad zegmaar, denk maar aan de platenspeler -> cd overstap

 
Waarom ben je begonnen met xmame ??

Het was een zomervakantie, ik had niet zoveel te doen en ik was windows zat dus wou helemaal overstappen naar Linux. Toen ben ik is gaan kijken wat ik nog miste om onder Linux te kunen spelen,. een goede xmame port was een van de dingen daarvan. Dus ja, mijn itch om een goede xmame te hebben was de hoofdreden, daarnaast is het ook gewoon leuk. Dat itch verhaal is typisch Unix/opensource. Iemand wil iets wat er niet is dus gaat hij/zij het maar maken. Dat is de opensource weg. Maar het promoten van opensource valt buiten dit interview, alhoewel opensource wel de reden is van het success van mame,. zie andere multi arcade emus als retrocade.

 
Hoe zie jij de toekomst van mame en xmame (hoelang hou jij het nog vol ;-) )

Ik ben momenteel bezig om xmame grotendeels te herschrijven. Als dat gedaan is zou het maintainen een stuk minder werk moeten zijn, en ik hoop het dan ook nog heel lang vol te houden. De toekomst van mame zie ik ook in deels in herschrijven. Ik denk dat mame nog modulairder zal moeten worden, omdat het anders te groot wordt en dus niet te bevatten. Het idee van een complex probleem valt goed te doen, zodra het opgedeeld is in een aantal eenvoudigere problemen.

 
Vind jij 2000 + games niet te veel van 't goede ?

Ja en nee, zolang de kwaliteit er niet onder lijdt. Het probleem wordt anders waar leg je de grens tussen welke wel en niet de moeite van het emuleren waard zijn, dat verschilt per persoon.

 
Emuleer dit en dat spel !!!!

Dat is dus dat jengelende puber gedrag wat de old-school emu-scene mensen zo doet balen. De emu-scene gaat over lol hebben en oude herinneringen ophalen, emuleer dit en dat spel jankers moeten buiten gaan spelen. Over emuleer dit en dat spel, als iemand dat graag wil, netjes vragen kan wel, hulp aanbieden (schema's / rom dumps / fysieke toegang tot een echte machine) is ook heel goed.

 
Wil je nog iets kwijt dat ik ben vergeten te vragen ?

Ja ik wou dat een deel van de mensheid, en de emu-scene in het bijzonder ophield met zeuren en in plaats daarvan wat ging doen met hun leven. Ik denk dat het deels verloren gaan van "de spirit" in de emu-scene me toch best wel raakt, zo ben ik tegenwoordig bijna nooit meer op IRC te vinden.

 
Laatste vraag: wie is de volgende die jij graag geinterviewd wil zien ??
Nicola, of als alternatief Brad Oliver, de auteur van de mac port, die begrijpt mijn porting pains denk ik erg goed. En ik zou Nicola eigenlijk wel eens willen horen over mame ;). Ik heb overigens het diepste respect voor hem, als je ziet wat voor bergen werk die heeft verzet, dan vraag ik me af of die nog een leven heeft, programmeurs onder elkaar he.
 

Ik besluit op te stappen en bedank Hans voor dit toch wel openhartige gesprek. Buiten denk ik er nog eens rustig over na. Hij heeft wel gelijk, denk ik, er wordt veel gezeurd over allerlei (kleine) dingen. Laten we toch blij zijn dat MAME bestaat en dat je weer lol kunt hebben in het spelen van spellen die je jarenlang niet meer gespeeld hebt of kon spelen. Nu op zoek naar Nicola of Brad Oliver !

Ga terug naar het vorige interview (Atila van Retrogames.com)

copyright by The Dutch MAME Page 2000.