Royal Video – Classic games arcade cabinet  

 

Als 10-jarige was ik helemaal weg van arcade games. Ik kon me in de lokale snackbars wel uren vergapen aan Donkey Kong, Pacman, Phoenix, Moon Patrol, Jungle King, enz. Een jaar of tien geleden kwam ik op het idee om zelf een arcade cabinet te kopen of te bouwen. Het idee kwam elke keer niet tot uitvoering omdat ik geen manier zag om de klassieke spelen die ik wou hebben in 1 kast te krijgen, omdat er geen (spel)computer was waarop al deze spelen gespeeld konden worden. Toen ik echter onlangs van MAME hoorde ben ik, niet gehinderd door een totaal gebrek aan technische kennis, vrijwel meteen aan de slag gegaan. Ik kocht een oud arcadekabinet en heb het omgebouwd tot MAME kabinet.

   

 

 

Zo ziet het kabinet er uit onder de verkleding. In het vak waar vroeger de geldlades zaten staat nu de PC. In het vak daarboven zit stroomvoorziening, monitor, keyboard encoder en versterker. Rechts tegen het kabinet staat het paneel met de joysticks en buttons. Om onderhoudswerkzaamheden mogelijk te maken zitten hier extra lange kabels aan.

Behalve de joysticks en de buttons op het paneel zijn er de volgende knoppen: muntinworp, 1-player, 2-player, pause, Esc, aan/uit, en volume. Verder zit er bovenop de kast een knop om de verlichting aan te zetten.

   

 

Het plaatsen van de monitor was het moeilijkste deel van de constructie. Ik kon de monitor in de originele behuizing laten zitten, maar dit zorgt voor hitteproblemen in het kabinet die alleen verholpen kunnen worden door het plaatsen van een ventilator. Omdat een ventilator mogelijk lawaai zou veroorzaken had ik hier geen zin in. Monitor dus uit de behuizing. Probleem: het frame dat om de beeldbuis zit kan geen krachten naar beneden opvangen. De beeldbuis moest dus ondersteund worden. Hiertoe heb ik een gat gezaagd in een houten plank en dat precies op de vorm van de beeldbuis geveild. Om ervoor te zorgen dat de zwarte verf op de buitenkant van de beeldbuis niet beschadigde (de verf is een essentieel onderdeel van de monitor) heb ik de randen van het gat afgewerkt met schuimrubber. Om de beeldbuis verder te fixeren heb ik het frame via houten blokjes vastgezet op de houten plank. De plank zelf moest in het kabinet op precies de juiste hoogte aangebracht worden om ervoor te zorgen dat de beeldbuis op de juiste afstand van de glasplaat zou komen te zitten (niet te ver er onder en niet er tegen aan).  

Ander probleem: de printplaat met elektronika uit de monitor moest ergens in de kast geplaatst worden. De kabels tussen de beeldbuis en de printplaat waren te kort en moesten verlengd worden. Enkele van deze kabels zijn echter hoogspanningskabels; hier wou ik dus absoluut niet aan komen. Het vereiste nogal wat meet- en paswerk om beeldbuis en monitor zodanig geplaatst te krijgen dat geen verlenging van deze kabels nodig was en er geen obstakel werd gevormd voor de andere onderdelen.

 

De linker-afbeelding  laat de indeling van de binnenkant van het kabinet zien. Links zit de stroomvoorziening, rechts de aansturing (keyboard encoder en keyboard), op de achterwand zit de printplaat van de monitor en de versterker. Deze verdeling is een bewuste keuze: ten eerste is het overzichtelijk, en verder verkleint de plaatsing van de printplaat met hoogspanning zo ver mogelijk naar achteren en de afzondering van de stroomvoorziening de kans op stroomschokken.

   

 

 

Op de linkerwand zit de stroomvoorziening. Er is een onafhankelijke stroomvoorziening voor de verlichting enerzijds (TL bak achter “Royal Video” plaat en lampjes in de buttons) en de PC, monitor en versterker anderzijds. Zo kan de verlichting aangezet worden zonder dat het kabinet echt “aan” staat en weer uitgezet worden tijdens het spelen, mocht de verlichting storend zijn. Erg handig is het “koelkastlampje” dat aan gaat zodra de deur van het kabinet open gaat. De transformatoren rechts van de wandcontactdozen zijn voor de stroomvoorziening van de lampjes in de buttons en de versterker (linksonder).

   

 

 

Op de rechterwand zit alleen de aansturing. Er is hier zoveel ruimte vrijgelaten om eventueel later makkelijk een (snellere) mini-tower PC te plaatsen. Alle signaalkabels zitten op kroonsteentjes die op een klein printplaatje gesoldeerd zijn. Aan de kroonsteentjes zit een bandkabel die het signaal doorgeeft aan de encoder. Van hieruit gaan de signalen naar de PC.

   

 

 

Specificaties:

PC     

Siemens met Intel P166, 32 MB SDRAM, 120 MB harde schijf, 2 MB videokaart, Crystal soundblaster compatible geluidskaart

Software   MS-DOS, MAME 36b6 (een testversie), ArcadeOS 2.35 front-end
Monitor    17-inch PC monitor
Kabinet  Leeggesloopt JvH kabinet compleet met joysticks
Keyboard encoder  Hagstrom KE-18
Versterker  Gesloopt uit setje PC speakers
Bouwtijd    Inclusief voorbereiding ongeveer 4 maanden
Kosten     circa 1500 gulden

Heb je nog vragen ?

Mail ze naar Ivo : ivojongsma@wish.net