Eerst even wat algemene informatie:

Emulators.

Emulators worden gebruikt om softwarematig oude hardware, zeg maar vanaf ongeveer 1975, te emuleren of anders gezegd: na te bootsen. Dit houdt in dat het programma dezelfde structuur bezit als de desbetreffende (oude) hardware.

Emulators zijn in drie verschillende categorieŽn te verdelen:

  1. home computers,
  2. spelcomputers,
  3. speelhalmachines (arcade).

De laatste categorie kan weer onderverdeeld worden in:

De meeste emulators zijn vrij te downloaden. Kijk hiervoor op de links-pagina.

 

Rom-image.

Een rom-image is nodig om een bepaald spel, met behulp van een emulator, te kunnen spelen. Het is een uit de originele chip gecopiŽerde computercode. Deze is nu leesbaar is voor de emulator. Het is niet toegestaan om rom-images te verzamelen als je niet de originele roms hebt. De emulator-ontwikkelaars waarschuwen ook om geen rom-images te verspreiden.

Kijk op de roms-pagina om rom-images op het internet te vinden.

 

MAME

M.A.M.E staat voor Multiple Arcade Machine Emulator. Het behoort tot de categorie van de emulators die de oude hardware van de speelhalsystemen emuleert, de arcade-machines. De initiatiefnemer van Mame is Nicola Salmiora, die in januari 1997 begon met dit project. Het project groeide, via internet, uit tot een samenwerking van verschillende programmeurs uit de hele wereld, die hun kennis inbrachten om een programma te schrijven voor de emulatie van arcade-machines. Hoofddoel is het documenteren en bewaren van alle (!) arcade-spellen. En dat zijn er heel wat !

Mame is geschreven voor verschillende besturingssystemen; Dos, Windows 95/98, Linux etc. Ook wordt er een groot aantal processors geŽmuleerd: Z80, M6808, M6809, M6502 en M6800. Geregeld vinden er nieuwe updates plaats.

Bekende spellen zijn onder andere: Pac Man, Donkey Kong, 1942, Mr. Do en Galaga.

 

Hoe installeer ik MAME (in 5 stappen)

Het installeren en gebruik maken van Mame in niet moeilijk. Volg de 5 stappen en heb daarna uren spelplezier !

  1. Download de laatste (Dos) versie van MAME.
  2. Dit bestand uitpakken met behulp van een unzip-programma (bijvoorbeeld Winzip) naar een directory, bijvoorbeeld MAME.
  3. Zorg dat je een rom-image van je favoriete spel te pakken krijgt en zet het in de MAME-directory, onder de subdirectory roms. Deze rom-image hoeft niet uitgepakt te worden.
  4. Geef, onder Dos, de opdracht: mame [naam_van_het_gedownloade_spel].
  5. Spelen maar !

Kom je er niet uit, wat erg onwaarschijnlijk is, kijk dan een op de FAQ-pagina  (nederlandstalig) of e-mail me effe.

Je ziet dat MAME onder DOS gespeeld wordt. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan kun je ook MAME 32 downloaden. Je kunt  dan onder Windows 95/98/NT spelen. MAME 32 is te downloaden vanaf Classic Gaming.

Een tweede optie is om gebruik te maken van zogenaamde frontends, te vinden op de frontends-pagina .

 

Andere emulators

MAME is niet de enige emulator. De belangrijkste staan hieronder vermeld, met de links naar hun home-page.

MESS
De (kleine) zus van MAME. MESS staat voor Multiple Emulator Super System. Het emuleert het tegenovergestelde van MAME: oude console- en computerspellen

System 16 & M72
Emuleert de nieuwe Sega System spelen, zoals Shinobi en Golden Axe, ook Outrun .

Raine
Een Taito F3-emulator.

R.A.G.E.
Een emulator voor nieuwe IREM spellen..